duminică, 23 martie 2014

AVIS 3000, model de profesionalism

PRO HD – Fabricat în Hunedoara

logo-uri pro hd fabricat in hunedoara 
 
 
Joi, 20 martie 2014 a debutat in forta proiectul PRO HD - Fabricat in Hunedoara. Prima noastra vizita a avut loc la Fermele complexului avicol AVIS 3000.

Ceea ce parea a fi o vizita plictisitoare printre niste gaini, s-a dovedit a fi extrem de fascinant.

Recunosc ca initial m-am intrebat: oare ce as putea vedea nou acolo? Ei, m-am inselat. Eu crescind la tara stiam ceva de genul: bunica cumpara pui de la un nene primavara, puii cresc si ajung gaini, gainile fac oua, iar toamna bunicul le taie si ajung in supa aia super buna atunci cand esti racit sau in salata "de boeuf".

Cat de departe eram de adevar!

La AVIS 3000 este o adevarata industrie. Gainile crescute special pentru oua, unele pentru consum, iar altele pentru incubatoarele super sofisticate de unde apar noi serii de pui. Numeroase ferme in care sunt loturi diferite de pui si gaini, atent supravegheate de personal specializat. Puii de o zi nu se amesteca cu cei de trei zile. Cocosii sunt separati de gaini multa vreme.

In toate halele de productie, gainile sunt crescute la sol, nu in baterii, au loc sa se miste libere, canta si cotcodacesc toata ziua (asa, vreo 42 de zile, ca dupa aceea nu mai canta) :))

La toate nivelele de maturitate exista un calcul precis al hranei pe care o primesc pasarile, nimic nu se face fara o atenta supraveghere. Temperatura ambientala difera de la o ferma la alta, puii mici au nevoie de mult mai multa caldura decat pasaretul adult. Vaccinarea se face atent si la timpul oportun.

Hrana este pregatita in "casa", firma detinand propriul siloz unde diferitele tipuri de mancare sunt verificate in laborator – pe care nu multe ferme avicole il detin.

Abatorul mi-a placut cel mai mult. Totusi, m-am bucurat cand am vazut ca am ratat partea din el unde se afla Camera Murdara. :)) Acolo sunt sacrificati puii si imi imaginez ce arome erau in jur.

Fluxul la abator contine mai multe etape in mai multe incaperi: Sacrificare, Opărire, Deplumare, Eviscerare, Zvântare, Camera de tranşare, Ambalare, Depozitare. In camera de Transare si Ambalare exista un carusel unde la inceput personalul agata puii, iar pe tot parcusul lui, puiul ajunge din intreg in toate partile pe care le stim noi de la magazin (aripi, pulpe, piept, carcasă), totul automatizat.

Totul ajunge la ambalat, de unde pleaca in camera de depozitare, iar de aici toata productia din acea zi este livrata magazinelor proprii, AVIS si PRO HD, sau partenerilor din tara, iar de acolo pe masa consumatorilor.

Trebuie mentionat ca toate produsele livrate de AVIS 3000 NU sunt injectate cu solutie salina, deci consumatorul nu este inselat la cantar, lucru pe care unii producatori il fac. :(

Nu vreau sa inchei inainte de a spune: RESPECT AVIS 3000, RESPECT ALINA STATE, jos palaria. Multumim pentru sustinere.

Toate articolele se pot citi aici: Fabricat in Hunedoara

PRO HD – Fabricat în Hunedoara este un eveniment organizat de Sebastian Bârgău, Denisa Bârgău şi Călin Bobora, în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Hunedoara şi susţinut de AVIS 3000, Carpatcement, RECOM SID Hunedoara şi Aqua Sara / Aqua Sara Facebook. Parteneri: PRO HD, Kooperativa 2.0, Vila Flamingo, Glasul Hunedoarei, Replica Hunedoara.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu