joi, 19 martie 2015

Cum era Scoala Generala inainte de '89?

Scoala generala, adica clasele 1-8 erau inainte de '89 cele mai faine vremuri din viata unui copil. Pe langa faptul ca erai in cuib la parinti, scoala generala era factorul hotarator in crearea noului Tanar cetatean.
Toti copii erau imbracati la fel, nu ca acum, zici ca toti sunt papagali de la Zoo, in toate culorile. Era frate uniforma, baietii la fel, fetele la fel. Era o uniforma ieftina, toti parintii o puteau cumpara si era de taraiala. Copil fiind te mai impingeai, mai alergai, cadeai pe jos, dar nu se rupea tata, zici ca era de tabla. :)))))))


Mie mi-a placut cel mai mult faptul ca erau tot felul de competitii, fie intre elevii aceeasi clase fie pe clase sau chiar pe scoli.
Baietii jucam fotbal sau oina (cati stiu ca oina e sport national in Romania??), fetele volei sau handbal.
Ne adunam toti pe terenul scolii, terenuri de zgura si alergam de ne ieseau ochii din cap, dar nu ne lasam pana nu castigam.

Adunam maculatura, clasa care aduna cea mai mare cantitate era scoasa in fata scolii si felicitata, uneori primeai si un mic premiu plus poza la afisierul din holul cancelariei.
Castanele nu putrezeau pe bulevarde ca acum?? Nici pomeneala, le adunam si tot la scoala ajungeau, se pare ca se facea ceva medicament din ele, sau cel putin asa ne ambitionau pe noi sa le adunam.

Potbal, macese si soc, in fiecare an adunam. Mergem cu drag pe toate dealurile in cautarea lor, faptul ca mergeam impreuna, fiecare cu un pachetel de mancare, gata sa il imparti cu ceilalti la umbra unui copac era suficient sa ne faca sa zambim, Se creau legaturi care tineau o VIATA.
Avem sefi de grupe, de detasament, erau cei mai buni din clasa. Asta ne ambitiona, toti vroiam sa primim snuruletele alea rosii sau galbene sa fim si noi SEFI. ;)

Acum din pacate nu mai stiu cum sa se futa unii pe altii si cum sa se imbarlige sau sa se faca de cacat intre ei. Se umiliesc unii pe alti de zici ca e sport national.

Oameni buni, ora de practica imi placea cel mai mult. Primeam o pila si o bucata de fier si pileam la ea vreo 2,3 luni pana iesea ce trebe si lucea de parca era INOX. :))))
Il vedeam pe profu de practica mesterind la tot felul de aparate si noua ni se parea ca e cea mai tare chestie. Sa il vedem cum suda doua chestii, parea din alta lume, acum astia fug cand vad flama unui bec de sudura. :(
Aveam Medic, aveam Stomatolog acum toate astea sunt vise, bine ca avem Psihologi si Popi, astia cladesc viitorul tarii, din pacate. Parca se vrea ca toti copiii sa ajunga delicventi sau pupatori de moaste.

UNDE E SCOALA DE ALTADATA?
Pana si invatatorii si profesorii merg la scoala cu tarseala, doara asa sa aiba si ei un servici. :( :( :(
Adevarat ca sunt prost platiti si nerespectati de societate, dar trebuie sa isi asume meseria care si-au ales-o prin faptul ca ei cladesc VIITORUL.
Poate nu toti dar majoritatea, pacat, daca juniorii pornesc prost in viata, asa si continua.

Profesori slabi,elevi preocupati de orice altceva decat scoala,parinti prea ocupati de asigurarea traiului zilnic, scoli mizeree, autoritati locale indiferente, ministrii parnaiasi = 25 de ani pierduti DEGEABA.


Baza viitorului trebuie sa fie SCOALA GENERALA, clasele I-VIII.
 Nu sunt un nostalgic al vremurilor TRECUTE, dar SCOALA era SCOALA.
Ai de capul meu ce batran ma simt, acum, dar imi trece. :))))))))

2 comentarii :

  1. o corectie: DELINCVENTI si nu delicventi. Nu vad cu ce contribuie psihologii la formarea de delincventi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt acceptate ambele forme. Iar psihologii ajuta copilul, cam asa cum ma ajuta pe mine comentarile ''anonime''

      Ștergere