marți, 11 februarie 2014

La scoala

Nu am putut sa nu observ ca toate, absolut toate scolile care inca mai functioneaza in Hunedoara, unele fiind inchise si abandonate in totalitate, se prezinta intr-o stare JALNICA. Cladirile sunt ponosite, aceeasi zugraveala exterioara de pe vremea cand eram noi copii.

Majoritatea prezinta urme MARI de mucegai si umezeala, cauzate de acoperisurile vechi si de burlanele smulse de rau-voitori. Ferestrele si usile sunt la fel de vechi ca restul cladirii. Ce sa mai vorbim de gardurile imprejmuitoare sau zona verde? Multe dintre garduri au disparut, portile scolilor au ajuns de mult la fier vechi. Din cauza lipsei acestora, oricine poate intra si iesi din curtea scolii ca la piata. Lipsa portilor face ca unii parinti care se cred mai smecheri (sunt doar niste cretini inconstienti) sa isi duca odraslele cu masina la scoala pana la usa de intrare in scoala, intrand cu masina in curtea scolii, acolo unde oricand unul sau mai multi copii care se joaca pot fi calcati cu masina de acesti DOBITOCI, care se cred parinti responsabili. Lasa-l, dom'le, sa mearga 50 de metri pe jos, ca nu se intampla nimic, sau condu-l pe jos pana la intrarea in scoala.

Lipsa gardurilor face ca mai tot timpul curtea scolii sa fie plina de caini fara stapan, care pe langa faptul ca isi fac necesitatile cam peste tot pe langa scoala (curte, zona verde), mai asteapta si copiii la iesire, sa-i alerge pentru a primi acel corn obosit pe care copiii il primesc de la scoala. Nu de putine ori am vazut cu ochii mei copilasi care intepeneau cand apareau doi-trei caini in jurul lui, mirosindu-l in asteptarea "TAXEI DE PROTECTIE", acel corn.

Paza scolilor e la fel de precara ca si scoala in sine. Poti sa intri si sa iesi ca la supermarket. Pe holurile scolilor nu mai sta nimeni sa supravegheze copiii in pauze sau si mai mult, sa vada daca nu intra in scoala persoane care nu au ce cauta acolo. La intrarea in scoli e fie un copilas de serviciu, fie un batranel pensionar cu jumatate de norma care nu stie nici el, saracul, ce intrare in scoala sa supravegheze.

De ceva vreme, toate scolile sunt in administrarea primariilor. Asadar, dragi parinti care aveti copii la scolile generale, mergeti in numar cat mai mare la directorii acestor unitati de invatamant si trageti-i de maneca sa isi faca treaba si, la randul lor, la intalnirile cu primarii si consilierii locali, sa ceara fonduri pentru repararea scolilor si aducerea lor la niste standarde decente.

Nu m-am legat de faptul ca si in interior scolile arata tot cam ca exteriorul prin faptul ca multe sali de clase au fost cat de cat renovate de parinti prin acel fond al clasei.

Un alt aspect care ma deranjeaza la scoalile din ziua de azi, e ca invatatorii si profesorii au ajuns sa colaboreze cu tot felul de tipografii (bineinteles, au si ei comisionul lor) si baga pe gat copiilor tot felul de fituici si de asa-zise culegeri care mai de care mai inutile, acestea, bineinteles, trebuind platite tot de parintele copilului.

Copilul nu stie si vine cu cartuliile alea in geanta si-ti spune ca trebuie platite si atunci ce faci ca parinte, ori o iei si ii dai cu ea in cap profesorului, ori ajungi sa o platesti, nu de alta, dar mai ai cateva la fel acasa, dar pentru a multumi copilul, o cumperi. Smecheria e ca de cele mai multe ori acea carte, culegere are si o jucariuta pentru a lua ochii copilului si atunci de cele mai multe ori parintii inchid ochii la acest abuz si platesc.


Un popor lipsit de educatie, flamand si fara viitor e un popor usor de condus si de manipulat dupa placul politicianului din zilele noastre.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu